sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Rahkaiset sämpylät

Yhtenä päivänä alkoi tehdä ihan hirveästi mieli itsetehtyä leipää. Kaurasämpylät ovat kauan kuuluneet suosikkeihini ja istuinpa sitten koneen ääreen ja aloin googlailla sämpylä ohjeita. Valion sivuilta löysin tämän ohjeen johon tulee myös maitorahkaa. Tuo rahka tekikin sämpylöistä tosi pehmeitä ja anto oman makuvivahteen.

Rahka-kaurasämpylät:
1 prk (250g) maitorahkaa
2 ½ dl maitoa
18 g kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
3 rkl hunajaa tai siirappia
1 ½ dl kaurahiutaleita
n. 8 dl jauhoja
3/4 dl voi sulaa

Laita rahka ja maito kattilaan ja lämmitä. Kannattaa vahtia seosta, sillä se alkaa limppiintyä, mutta älä pelkää sitä, sekoittele vain.  Laita seos kulhoon ja lisää suola, hunaja/siirappi ja kaurahiutaleet. Sekoita hiiva jauhoihin ja alusta jauhot seokseen. Lisää lopuksi voisula.
Anna kohota liinalla peitettynä kunnes taika on kaksikertaistunut. Voi laittaa kulhon toiseen kulhoon joka on täytetty lämpimällä vedellä.
Leivo taikinasta sämpylöitä. Jos haluat, sivele niitä hieman vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Laita pellille ja anna vielä kohota peitettynä noin 15 minuuttia.
Ohjeessa sanotaan, että sämpylät pitäisi paistaa 225 asteessa 10-12. Itselläni tuo oli aivan liian lämmin  ja sämpylöistä tuli hieman tummia, joten kannattaa seurata sämpylöitä koko ajan. Muistaakseni pidin sämpylöitä myös hieman kauemmin uunissa, sillä sisus ei halunnut paistua.
Muuten sämpylöistä tuli tosi maukkaita ja rahka on aivan mainio lisäys muuten aika tavallisiin sämpylöihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti