perjantai 4. heinäkuuta 2014

Skonssit kahdella tapaa

Täällä ollaan, vielä hengissä. Kevät kiitänyt ohi ja puolet kesälomastakin jo. Olen saanut hieman huomautteluja, että blogi on elänyt hiljaiseloa liiankin kauan. Samaa mieltä ollaan. Kevään aikana on tullut kokeiltua yhtä sun toista leipomusta ja niiden olisi nyt taas tarkoitus päästä blogin sivuille.

Ensimmäisenä luvassa skonssit. Näitä kokeilin ensimmäistä kertaa siinä vapun tienoilla kun pidimme brunssia luonamme. Silloin oli hieman ongelmia tuon "itsenousevan-jauhon" kanssa kun löysin hieman omituisen tee-se-itse-ohjeen ja leivinjauhetta tulikin silloin liikaa ja sehän maistui myös taikinassa. Toisen kerran kokeilin niitä joku viikonloppu kun halusin aamiaiseksi jotakin muuta kun vain sitä iänikuista leipää ja juustoa. Tällä kertaa löysin paremman muuntoreseptin ja lisäsin myös toiseen osaan tumaa suklaata ja lopputulos oli lähellä täydellisyyttä.

Skonssit:
350 g "itsenousevaa-jauhoa" ( nyt en muista tarkalleen, mutta noin 1½ tl leivinjauhetta sekä ripaus suolaa jokaista kupillista jauhoja kohtaan)
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
85 g voita, pehmennettyä
3 rkl sokeria
1,75 dl maitoa tai kermaa
1 tl vanilja esanssia tai vanilliinisokeria
hieman sitruunanmehua
muna voiteluun

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe kulhossa. Lisää voi ja sekoita kunnes ryynimäistä. Sekoita sokeri sekaan.
Laita maito kulhoon ja lämmitä mikrossa puolisen minuuttia kunnes lämmintä EI kuumaa. Lisää vanilja sekä sitruunanmehu ja anna seistä hetken.
Kaada neste kuiviin aineisiin ja sekoita. Laita jauhoja pöydälle ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa ja taittele taikinaa parisen kertaa. Kaaviloi ja leikkaa pyöreitä taikinapaloja.
Laita taikinapala pellille ja voitele "päälaet" munalla.
Paista  noin 10 minuuttia kunnes skonssit ovat kohonneet ja saanet kultaisen värin.
Tarjoile hillon ja kerman kanssa, tai syö voileipänä kinkun ja juusto kera.

Skonssit toisella tapaa:
200g suklaata

Rouhi suklaa pieniksi palasiksi. Lisää suklaa taikinaan sen jälkeen, kun olet sekoittanut nesteen sekaan.


 

 

 


1 kommentti: